Waya
 
 
sr
 
 
Probiotičke kapi WAYA LGGWAYA LGG kapiWAYA LGG kapsule

Pitanja

Prikaži sve / Sakrij sve

fold faq

Šta su probiotici?

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije probiotici su živi mikroorganizmi, koji – ako se uzmu u dovoljnoj količini – obezbeđuju koristi za zdravlje domaćina. To su nepatogeni mikroorganizmi i slični su bakterijama koje se nalaze u gastrointestinalnom sistemu, gde postoji veliki broj različitih bakterija, čak 1014.

Njihov zadatak je da stvaraju odgovarajuću crevnu mikrofloru koja štiti naše telo od štetnih faktora, podstiče naš imuni sistem, pomaže nam u razgradnji hrane i dobijanju nutrijenata. Između ostalog, onemogućavaju rast štetnih bakterija i tako sprečavaju tegobe sa varenjem.

fold faq

Zašto su telu potrebni probiotici?

Kada se poremeti crevna mikroflora, nastupa povećana pojava štetnih bakterija i posledično su moguće različite smetnje sa varenjem (proliv, zatvor, nadutost…). Probiotske bakterije, odnosno probiotici jesu dobre bakterije koje povoljno deluju na naš organizam tako da uspostavljaju ravnotežu i suzbijaju smetnje sa varenjem.

fold faq

Zar bakterije nisu nešto loše?

Bakterije su velika grupa jednoćelijskih i većinom mikroskopskih živih organizama. Žive svuda: u zemlji, vodi, vazduhu, a ljudski organizam je za njih odličan domaćin. Gastrointestinalni sistem deluje u simbiozi sa brojnim bakterijama koje izuzetno doprinose normalnom varenju. Razlikujemo dobre ili korisne bakterije i štetne bakterije.

U našem sistemu za varenje prisutan je ogroman broj bakterija (čak 1014) koje nazivamo crevna mikroflora, to su korisne i telu svojstvene bakterije. Neophodne su za zaštitu našeg tela od štetnih faktora, podstiču naš imuni sistem i imaju značajnu ulogu u dobijanju nutrijenata.

fold faq

Zašto su u crevima uopšte potrebne bakterije?

Crevne bakterije, kojih ima oko 500–1000 vrsta, pre svega se nalaze u debelom crevu. Brojne od tih bakterija su korisne, ali ima i štetnih. Korisne su one koje nam pomažu da metabolišemo hranu u sastojke koji su nam neophodni: kratkolančane masne kiseline, mlečnu kiselinu i neke vitamine (B i K). Takođe usporavaju rast štetnih vrsta bakterija i aktiviraju crevni imuni sistem. Štetne bakterije izazivaju truljenje crevnog sadržaja i stvaraju otrovne materije.

U zdravim crevima nalaze se štetne i korisne bakterije u prirodnoj ravnoteži, a najčešće nismo svesni njihovog prisustva i delovanja.

fold faq

Šta znači LGG®?

Skraćenica LGG® opisuje probiotski soj Lactobacillus rhamnosus GG. Otkrili su ga Gorbach i Goldin 1983. godine, kad su ga izolovali iz sistema za varenje kod zdravog čoveka. Po inicijalima njihovih prezimena dobio je i svoj naziv Lactobacillus GG (LGG®).

fold faq

Da li je ograničeno doziranje kapi WAYA® LGG®?

Ne, dokazano je da je upotreba kapi Waya LGG sasvim sigurna korišćenjem i većeg broja kapi.

fold faq

Da li se kapi za odojčad i decu WAYA® LGG® mogu uzimati sa antibioticima?

Upotreba kapi za odojčad i decu WAYA® LGG® preporučuje se za dijetetsku regulaciju smetnji sa varenjem. Preporučuje se uzimanje u razmaku od 2 sata između uzimanja antibiotika i kapi za odojčad i decu WAYA® LGG®.

fold faq

Da li kapi za odojčad i decu WAYA® LGG® imaju neželjena dejstva?

U ispitivanjima kapi za odojčad i decu WAYA® LGG® nisu primećena neželjena dejstva.

fold faq

Kolika je preporučena doza kapi za odojčad i decu WAYA® LGG®?

  • Odojčad od rođenja na dalje i deca do 2 godine: 7 kapi jednom dnevno

  • Deca starija od 2 godine: 10 kapi jednom dnevno

Najčešče tegobe sa varenjem kod odojčadi i dece:

Problemi sa varenjem

LGG kapsule NOVO

Da li želite da primate Medisove novosti?

Slažem se s uslovima korišćenja