Waya
 
 
sr
 
Probiotičke kapi WAYA LGGWAYA LGG kapiWAYA LGG kapsule

Ishrana deteta sa virusnim prolivima

Pojava proliva kod odojčadi i dece nije retkost, a uzrok može biti bakterijska ili mnogo češće virusna infekcija. Iako se proliv ponekad čini bezazlenim simptomom gastroenteritisa, u dečijem uzrastu njegove posledice mogu biti ozbiljne. Odojčad i deca imaju malu telesnu težinu pa učestalim prolivastim stolicama veoma brzo gube tečnost iz tela, zbog čega postoji visoki rizik od teške dehidracije. Imajući na umu ovu činjenicu, neki roditelji svim silama pokušavaju da zaustave proliv, međutim to se nikako ne preporučuje. Naime, proliv je prirodni odbrambeni mehanizam tela kojim se ono čisti od patogena, zato mu treba dozvoliti da odradi svoju ulogu u borbi protiv loših bakterija i virusa.

Najbolji način sprečavanja dehidracije jeste pravilna rehidracija, odnosno unošenje tečnosti u telo. Kad je dete bolesno, roditelji mu obično udovoljavaju, pa često kao glavni oblik tečnosti deci daju voćne sokove i zaslađene čajeve, a to zapravo uopšte nije dobar pristup. Naime, takvi napici sadrže mnogo šećera, fruktoze i saharoze, koji povećavaju količinu proliva i njegovo trajanje. Upravo zato pravilan izbor rehidracijske tečnosti uključuje, u prvom redu, rastvore za rehidraciju (ORS), supe od povrća i mesa, vodu ili limunadu, pola kašike meda i malo soli (na vrh viljuške) koji se dodaju u oko 250 do 300 ml vode ili čaja. Takva tečnost će telu vratiti izgubljene elektrolite (natrijum, kalijum, magnezijum, cink) i vodu tako da  neće dodatno podstaknuti razvoj proliva.

Nekada se kod proliva preporučivala lagana ishrana, odnosno ishrana koja je vrlo često podrazumevala vodu, čaj, banane, pirinač, jabuke i dvopek, tzv. BRAT dijeta (banana, pirinač, kašica od jabuke i tost). Međutim, danas medicina i klinička dijetetika preporučuju drugačiji pristup. Ako se u obzir uzme činjenica da bolesno dete prolivom, povišenom temperaturom, povraćanjem i drugim simptomima gubi energiju i da njegovo telo biva iscrpljeno, važno je pružiti mu odgovarajuću ishranu da sačuva snagu pa se zato preporučuje nastavak uobičajene ishrane. Kod odojčadi je nastavak dojenja obavezan, a kod veće dece preporučuje se dvofazni prelaz na uobičajeni detetov jelovnik.

Prva faza odnosi se na prva dva dana proliva, odnosno prva dva dana viroze. U tom periodu savetuje se nešto laganija ishrana koja uključuje supe, rastvor za rehidraciju, griz, banane, pirinač sa šargarepom kuvanom u supi, komadiće kuvanog krompira i piletine, hleb. Detetu se nude manji i češći obroci, najbolje svaka dva sata, između kojih se detetu obavezno nudi rastvor za rehidraciju. Druga faza podrazumeva obogaćivanje detetove ishrane lakše svarljivim namirnicama, a koje imaju visoku energetsku i nutritivnu vrednost, to su testenina, kukuruzni griz, razne žitarice, jaja, sir kao i  manje količine putera i visokokvalitetnih biljnih ulja. Cilj je da dete jede uobičajenu hranu, naravno pod uslovom da je uravnotežena i raznovrsna.

Osim tečnosti putem proliva gube se i mnoge hranljive materije pa se uz sprovođenje raznovrsne i uravnotežene ishrane treba povećati i unos vitamina C, kalcijuma, natrijuma, kalijuma i cinka. Pošto selektivan unos mikronutrijenata nije lako sprovesti, najbolji način nadoknade vitamina i minerala jeste potpuna suplementacija u vidu multivitaminskih preparata koji odgovaraju uzrastu deteta. Suplementaciju je najbolje započeti što pre i najprikladnije je davati neposredno posle obroka.

Nikako se ne sme zaboraviti da je sistem organa za varenje živ i da od njegovog zdravlja i unutrašnje ravnoteže mikroflore zavisi zdravlje čitavog organizma. Proliv je odbrambeni mehanizam kojim se telo čisti od uzročnika infekcije, tokom tog procesa narušava se ravnoteža probiotskih kultura koje naseljavaju organe za varenje, zbog čega moderna medicina, uz pravilnu rehidraciju i odgovarajuću ishranu, preporučuje obaveznu terapiju klinički ispitanim probiotskim kulturama. U smernicama se preporučuju dokazano efikasni Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) i Saccharomyces boulardii. Uzimanjem tih „dobrih“ bakterija stvaraju se nepovoljni uslovi za rast i razvoj patogena, a rezultat je skraćeno trajanje proliva, bolja iskoristivost hranjivih materija i snažniji rad imunog sistema.

Virusni proliv u dečijem uzrastu gotovo je neizbežan, ali pametni pristup, koji u prvom redu podrazumeva odgovarajuću rehidraciju, pravilnu ishranu i vraćanje organa za varenje u ravnotežu probiotskim preparatima, ubrzaće proces ozdravljenja.


Autorka:
Tena Niseteo, dipl. inž. preh. tehn.
nutricionista/specijalista za kliničku ishranu i metabolizam
Klinika za dečije bolesti, Zagreb

Najčešče tegobe sa varenjem kod odojčadi i dece:

Problemi sa varenjem

LGG kapsule NOVO

Da li želite da primate Medisove novosti?

Slažem se s uslovima korišćenja
Waya LGG kapiWaya LGG kapsule