Na putovanje sa putnom apotekom

Slavka Brajović Hajdenkumer
Krećete na odmor? Da li ste već napunili putnu apoteku? Niste? Onda to uradite. Neka vam prehlada, zapaljenje ušiju, proliv, posekotine i druge neprijatnosti ne pokvare dugo očekivani godišnji odmor. Ako se ipak nešto desi, dobro je – naročito na mestima koja ne poznajemo – imati u ličnom prtljagu prvu pomoć koja može olakšati prolazni bol i pomoći u saniranju manjih povreda.

1. Najpre propisani lekovi

Lekovi koje nam je propisao lekar i stalno ih uzimamo, kao i potrebna medicinska sredstva za hronične bolesnike spadaju u lični prtljag pre svih drugih neophodnih potrepština za putovanje.

Lekove treba, ako nije definisano drugačije, čuvati na temperaturi nižoj od 25 stepeni Celzijusa i zaštititi ih od svetlosti i vlage. Prtljag u koji ste spremili putnu apoteku uvek držite pri ruci. Ako državne granice prelazite sa iglama, špricevima i drugim neophodnim medicinskim sredstvima, onda pri ruci morate imati i potvrdu svog lekara.

2. Zdravstveno osiguranje

Povreda ili bolest u inostranstvu mogu da vas skupo koštaju. Naročito ako nemate važeću karticu zdravstvenog osiguranja ili uređeno zdravstveno osiguranje za inostranstvo kad putujete preko granice. Zbog toga je dobro misliti na osiguranje još pre odlaska, pa na put možete krenuti što bolje pripremljeni.

3. Povišena temperatura, mučnina i proliv na putovanju

Na godišnjem odmoru nikako ne želite da se razbolite, imate temperaturu i bolove pa zbog toga ponesite sa sobom termometar i antipiretik, sredstvo za snižavanje telesne temperature i za ublažavanje bolova.

Mnogima vožnja autom, autobusom ili brodovima uzrokuje muku. Neka torbica za prvu pomoć sadrži i lekove protiv mučnine. Pošto se na godišnjem odmoru i putovanju često javljaju gastrointestinalne tegobe kao što su proliv, zatvor i nadutost, neka se u putnoj apoteci nađe i proizvod sa mlečnokiselinskim bakterijama koje stvaraju zdravu ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crevnoj mikroflori i posledično ojačavaju imuni sistem, crevnu sluzokožu, podstiču razgradnju hrane i apsorbovanje hranljivih sastojaka.

Regulisano varenje, naročito na putovanju, zlata je vredno jer sigurno ne želite da provedete svoj godišnji odmor u toaletu neke prekrasne turističke destinacije. U slučaju trovanja hranom i posledične mučnine i povraćanja bićete veoma zahvalni za rehidratacione rastvore koje će vam vratiti snagu nakon izrazite mučnine, gubitka apetita, proliva i povraćanja.

Za regulisano varenje na godišnjem odmoru pobrinuće se probiotici.

 

4. Žuljevi i ranice

Kakve neprijatnosti i koliko bolova može da izazove jedan mali žulj, verovatno ne treba posebno isticati. Zato su flasteri za žuljeve neophodna oprema putne apoteke.

A ništa manje dezinficijens, sterilna gaza i zavoj kojim ćete obraditi ogrebotine i druge povrede kože. Pošto smo na godišnjem odmoru obično aktivniji nego inače, ako uganete ili istegnete mišiće, dobro će vam doći krema koja lokalno ublažava bol i umor u nogama.

5. Zaštita od sunca i insekata

Izlaganje suncu za kožu i zdravlje je opasno; zbog toga ga u najriskantnijim satima izbegavajte. Ako to nije moguće, obucite odeću koja prekriva veći deo kože, a otkrivene delove zaštitite kremom za sunčanje koja je leti obavezan deo putne apoteke.

Nemojte da zaboravite kapu i kvalitetne sunčane naočare. Za zaštitu od uboda komaraca, krpelja i drugih insekata u putnoj apoteci ne smeju faliti ni repelenti.

Želimo vam vesele, bezbedne i zdrave dane na godišnjem odmoru!

Izberite preverjeno kakovost

back to top