Šta sve pripada kućnoj apoteci kod porodica sa decom?

Igra i uzbudljive dogodovštine sa školskim i drugarima u vrtiću donose i nešto manje prijatne dodire sa virusima i bakterijama koje deca tokom igre i druženja vole međusobno podeliti. Imamo malo mogućnosti da zaštitimo dete od prehlade i infekcija jer njegov imuni sistem ima najvažniju ulogu u borbi protiv sve prisutnih mikroorganizama. Pa ipak, dobro opremljenom kućnom apotekom koja sadrži preparate za očuvanje zdravlja možemo mališanu i sebi olakšati mnoge zdravstvene tegobe. Dakle, šta spada u kućnu apoteku porodice sa decom?

»Kada gorite od groznice«

Ako imate decu, u kućnoj apoteci morate uvek imati na raspolaganju supozitorije, sirup, prašak ili tablete za snižavanje telesne temperature. Da bismo potvrdili groznicu, potreban nam je termometar za merenje telesne temperature, koja se obično meri ispod pazuha. A sve više se koriste i infracrveni termometri pomoću kojih merimo temperaturu u uhu.

Ako je telesna temperatura povišena, lekovi koji sadrže paracetamol najprikladniji su za snižavanje groznice kod mališana. Tim lekovima ne kontrolišemo samo groznicu već možemo mališanu ublažiti bolove i umanjiti mu osećaj malaksalosti. Ovi lekovi su dostupni u apoteci bez recepta i koriste se prema uputstvima farmaceuta, zavisno od uzrasta i telesne težine deteta.

Pastile za grlo i sirup protiv kašlja     

Decu često muče bolovi u grlu; obično nestanu u roku od nekoliko dana, a ponekad ne mogu proći bez pomoći pedijatra. Prilikom prvih bolova u grlu dobro je imati pri ruci pastile koje dezinfikuju grlo i ublažavaju bolove.

Pastile za grlo su različitih ukusa, a najčešće su obogaćene vitaminima i deca ih obično vole. Pre nego što kupite proizvod, uvek proverite da li su pastile primerene uzrastu vašeg deteta.

Još jedna poznata dečija tegoba je kašalj pa u svojoj kućnoj apoteci uvek morate imati i dva različita sirupa protiv kašlja. Naime, ako vaše dete muči zreli kašalj, treba mu sirup za lakše iskašljavanje. Međutim, kada ga muči suvi i iritantni kašalj, njegovo stanje možete poboljšati sirupom za umirenje kašlja.

Fiziološki rastvor i antihistaminik  

U svakoj kućnoj apoteci porodice sa decom fiziološki rastvor je nezamenljiv jer sprečava isušivanje sluzokože nosa tokom prehlade i alergija, olakšava disanje "zapušenim nosićima" i sprečava napredovanje upalnog procesa.

Imalo dete alergiju ili ne, u kućnoj apoteci takođe je dobro imati lek i mast protiv alergije, koji u slučaju iznenadne alergijske reakcije (može se pojaviti prilikom uboda insekta) pružaju prvu pomoć samolečenjem.

Mlečnokislinske bakterije  

Crevne infekcije naročito su česte kod mlađe dece. Tokom zimskih meseci prevladavaju virusne, a tokom letnjih meseci bakterijske crevne infekcije. Najčešća posledica crevne infekcije je proliv, koji može da bude propraćen povraćanjem, bolovima i grčevima u stomaku, groznicom, glavoboljom i opštom malaksalošću.

Pošto proliv i povraćanje mogu brzo isušiti i oslabiti organizam deteta, najvažnije mu je pomoći da bi nadoknadilo izgubljenu tečnost i elektrolite.

Dakle, dete mora što više da pije, a ako tečnost ne može da popije, strpljivo mu je dajemo kašičicom. Ako sumnjamo da je dete dehidriralo, što se primećuje po suvim ustima, ređim mokrenjem i tamnijim urinom, dajemo mu rastvor za rehidrataciju.

Za regulaciju crevne flore preporučuje se da se detetu prilikom prvih znakova crevne infekcije, poput proliva i povraćanja, daju mlečnokiselinske bakterije koje su dostupne u svakoj dobro snabdevenoj apoteci u obliku kapsula, a za malu decu u obliku kapi. Važno je da mali bolesnik uzima mlečnokiselinske bakterije najmanje nedelju dana nakon prestanka simptoma crevne infekcije.

Neka probiotici nađu svoje mesto u svakoj kućnoj apoteci

Za »borbene rane«

Za male nestašne junake moramo uvek da imamo pri ruci dezinfekciono sredstvo, sterilnu gazu, zavoj i flastere, kojima ćemo zbrinuti rane i ranice koje svedoče o veselom, razigranom i živahnom detinjstvu. 

Kad kućna apoteka nije dovoljna?

Uvek potražite pomoć lekara kada dete teško diše, ima proliv ili groznicu, a ne može da pije; ako je mališan dehidriran ili ima visoku temperaturu, višednevnu groznicu ili grčeve usled visoke temperature.

Roditelji po pravilu najbolje poznaju svoju decu, zbog toga treba da slušaju sebe i svoj osećaj koji im govori da nešto nije u redu sa mališanom i dete odvesti lekaru. Na kraju krajeva, i iskusni pedijatri uzdaju se u majčinsku intuiciju. Kada je reč o zdravlju dece, bolje je tri puta više nego jednom premalo.

Crevne infekcije su naročito česte kod mlađe dece. Neka vam probiotici uvek budu pri ruci!

Misli na sebe, brini o sebi

Ako se sami razbolimo, nećemo biti ni od kakve pomoći svom detetu. Zato je važno da roditelji misle i na sebe i da se prvenstveno pobrinu za sebe. Zbog toga u kućnoj apoteci ne bi trebalo da izostanu:

  • sredstava za ublažavanje bolova,
  • regulisanjevarenja,
  • smirivanje želuca,
  • vitamina i preparata za jačanje imunog sistema.

Ako se pobrinemo o sebi, naše zdravlje će biti jače, a svojim mališanima ćemo moći pružiti negu kada im bude potrebna.

back to top