Izvori vitamina D

Urša Jarc, mag. farm.
Vitamin D u ljudsko telo može samo može proizvesti u koži uz delovanje sunčeve svetlosti ili unosom hrane. Posebno u zimskim mesecima , od novembra do aprila, samo prehranom teško je uneti unijeti dovoljno vitamina D u telo tijelo te je stoga logično nadoknaditi ga pomoću dodataka prehrani kod svih starosnih dobi.
Izvori vitamina D u ishrani

Vitamin D nastaje uz delovanje UV zraka u koži većine kičmenjaka i određenih vrsta gljiva. Životinje sintetiziraju vitamin D u obliku vitamina D3 dok u gljivama nastaje vitamin D2. Biljke sadrže vrlo nisku koncentraciju vitamina D.

Vitamin D u hrani

Znatne količine vitamina D prirodno sadrže samo neke prehrambene namirnice te su stoga u nekim državama dostupni određeni proizvodi obogaćeni vitaminom D. U SAD-u vitamin D počeo se dodavati u mleko već 30-tih godina prošlog veka te je na taj način rahitis kod dece praktično iskorenjen.

Najvažniji izvor vitamina D u hrani su riblje ulje, masna riba, kao što su losos, skuša i sardine, jetra i žumanjak.

Izvori vitamina D

Proizvodnja vitamina D

Budući da se proizvodnja vitamina D uz delovanje sunčeve svetlosti odvija u dva nivo stupnja, pri dužoj izloženosti suncu naše telo tijelo ne može proizvesti previše vitamina D. Naime, samo prvi nivo stupanj proizvodnje vitamina zavisi od UV zraka, a tokom drugog nivoa stupnja proizvede se onoliko vitamina D koliko je telu potrebno.

Pri redovnoj izloženosti sunčevoj svetlosti tokom sunčanih meseci nije potrebno dodavati vitamin D. U slučaju niske izloženosti sunčanoj svetlosti od novembra do aprila unos vitamina D prehranom postaje vrlo važan.

Posebno je važno obratiti pažnju na populaciju koja ni u proleće nije dovoljno izložena sunčevoj svetlosti , npr. odojčad, adolescenti i starije osobe koje se zadržavaju u zatvorenim prostorijama.

Nedostatak vitamina D je najčešći kod odojčadi, dece i starijih osoba.

Dodaci prehrani s vitaminom D

Na tržištu je dostupno mnogo različitih dodataka prehrani koji sadrže vitamin D. Dostupne su i prehrambene namirnice obogaćene vitaminom D, kao što su mleko i dečja hrana.

Udruženja pedijatara trenutačno preporučuju da se prehrani dece do 1. godine starosti dodaje 400 IU (međunarodne jedinice) vitamina D dnevno što odgovara 10 µg, a u prehranu tinejdžera od 400 do 1000 IU/dan.

Osim toga, preporučuje se uzimanje vitamina D u obliku uljanih suspenzija, jer u tom obliku nije potrebno dodavati pomoćne supstance za odražavanje stabilnosti vitamina D, koji mogu uzrokovati alergijske reakcije.

Za pravilan rast i razvoj kostiju preporučuju se WAYA Biotic D3 kapi i to u dozi od 7 kapi kapljica za odojčad i decu do 2. godine starosti. Ta doza sadrži 400 IU (10 µg) vitamina D3 po dozi te osim toga sadrži i probiotičku kulturuLactobacillus rhamnosus GG  za uravnoteženu mikrofloru.

Izvor: 

  1. Benedik E., Fidler Mis N. New recommendations for vitamin D intake. Zdrav Vestn 2013; 82 supl 1: I-145–51.

Odberite provereni kvalitet

back to top