TEGOBE SA VARENJEM

Regulisano varenje je veoma važno za dobro zdravlje. Niko se ne oseća dobro ako ga muče tegobe sa varenjem (dijareja ili zatvor), odnosno ako u crevima i stomaku oseća pritisak i probadanje.
[Translate to Srpski:] Vse o prebavnih težavah

Vrlo veliku ulogu u obezbeđivanju dobrog varenja ima crevna mikroflora. Regulisano, odnosno dobro varenje je jako bitno za zdravlje, naime upravo gastrointestinalni trakt omogućava snabdevanje organizma hranljivim materijama, a iz tela uklanja nepotrebne materije. Čak 70% ćelija našeg imunog sistema nalazi se u crevima i zbog toga je ravnoteža u crevima izuzetno važna za pravilan rad imunog sistema.

Kada se gastrointestinalni procesi ne odvijaju onako kako bi trebali, mogu da se pojave tegobe.

U najčešće tegobe sa varenjem spadaju:

Dijareja

Akutna ili iznenadna dijareja je poremećaj varenja za koji su karakteristični meka ili retka stolica, češće pražnjenje creva (≥ 3 puta tokom 24 sata) i veća količina stolice nego inače.

Zatvor

Zatvor je poremećaj kod pražnjenja creva (defekacije) i čest je kod dece. Kod zatvora nije uvek važno koliko puta osoba ima stolicu (2 puta nedeljno ili manje), nego i koji simptomi i znaci se javljaju zbog neredovne stolice. Simptomi su:

 • tvrda stolica,
 • bolovi u stomaku,
 • nadimanje,
 • pojava sveže krvi zbog oštećenja sluzokože u području anusa,
 • inkontinencija stolice,
 • paradoksalni prolivi kod kojih se stolica izliva iako imate zatvor.

Želudačne tegobe

Tegobe se manifestuju kao bolovi i nelagoda u gornjem delu stomaka i donjem delu grudnog koša, osećaj punog želuca, nadimanje posle obroka hrane, podrigivanje, mučnina i gorušica (osećaj žarenja u epigastrijumu).

Grčevi

U početnim mesecima života bebe često imaju grčeve u stomaku, odnosno kolike. Kolike se najčešće javljaju kod jednog od pet novorođenčadi, ali su češće kod dečaka. Usled iznenadnih bolova u stomaku beba neutešno plače, stiska šačice, savija kolena, pocrveni u licu.

Nervozno crevo

Sindrom iritabilnog kolona ili nervoznog creva spada u najčešće funkcionalne poremećaje gastrointestinalnog trakta. O funkcionalnim poremećajima gastrointestinalnog trakta govorimo onda kada se analizama ne može naći fiziološki uzrok tegobe – nema patoloških promena u gastrointestinalnom traktu, a pacijent svejedno ima izražene tegobe koje mogu u znatnoj meri uticati na kvalitet života.

Nadutost

Ljudi doživljavaju nadutost kao neprijatnost u stomaku, puštanje gasova, blaže bolove u stomaku, podrigivanje, povećan obim stomaka.

Nadimanje

Nadimanje ili flatulencija je neprijatna pojava kod koje se oslobađaju gasovi (flatusi) iz creva.

Bolovi u stomaku

Bol u gornjem delu stomaka je česta tegoba, a uzroci mogu biti GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) i ulkus na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Nabrojene gastrointestinalne tegobe mogu se javiti pojedinačno, a ponekad je istovremeno prisutno čak više tegoba sa varenjem. Znaci ovih tegoba mogu se međusobno prekrivati.

Prebavne težave: simptomi

Saveti za regulisano varenje

 • ravnomerna i redovna ishrana (raznovrsna ishrana, redovni obroci sa 4-satnim razmacima između obroka)
 • unos dovoljno velikih količina vode (nezaslađene)
 • preporučuje se hrana sa velikim sadržajem vlakana (rastvorljiva vlakna blaže deluju na creva nego nerastvorljiva)
 • uključivanje proizvoda sa probiotici koje se prirodno nalaze i u našim crevima (dobar izvor je fermentisana hrana, a dostupni su i proizvodi sa liofilizovanim mlečnokiselinskim bakterijama u obliku kapsula i kapi)
 • ograničenje unosa masne i pržene hrane, biranje proteinskih namirnica sa visokom biološkom vrednošću
 • izbegavanje loših navika (alkohol, cigarete)
 • kontrola stresa (opuštanje) i redovna fizička aktivnost
 • hranu treba dobro sažvakati i ne gutati prevelike zalogaje
 • treba izbegavati prejedanje
back to top