Prehlada, viroza i proliv. Najčešći saputnici jesenjih dana!

Školarci su se već radoznalo vratili u školske klupe, a najmlađi se veselo igraju u vrtićima. Dani su kraći i hladniji, što takođe znači da se više vremena zadržavamo u zatvorenim prostorijama. Time se stvaraju savršeni uslovi za brzo širenje infekcija disajnih puteva i gastrointestinalnih organa, naročito kod mlađe dece.
Rotavirusi su najčešći uzročnik proliva.

Šta ako vam se dogodi infekcija izazvana rotavirusom?

Jedna od čestih virusnih bolesti je akutni proliv, koji najčešće uzrokuju rotavirusi. Simptomi infekcija izazvanih rotavirusom su proliv ili povraćanje, što je naročito neprijatno. Rotavirus oštećuje i uništava crevne ćelije koje više ne mogu obavljati svoju ulogu u crevima, pre svega apsorpciju vode iz creva u telo i razmenu elektrolita. U crevima ostaje suviše vode i hranljivih materija, što uzrokuje proliv.

Kad se pojavi proliv, treba odmah preduzeti ove mere:

  • Neophodna je nadoknada izgubljene tečnosti, najbolje rastvorima za rehidrataciju koji su dostupni u apotekama.
  • Treba što pre početi uzimati dokazano efikasneprobiotske sojeve koji smanjuju broj pražnjenja creva i druge simptome proliva, kao što su muka i bolovi u stomaku.
  • Decu koju muči proliv odvedite lekaru ako se proliv ne popravi u roku od 2 do 3 dana, odnosno ako primetite prve znakove dehidracije. Uvažavajte i dečji uzrast: što je dete mlađe, to se ranije savetuje poseta lekaru.

Kad se pojavi dijareja, treba odmah preduzeti mere!

 

Majke troje dece i njihov plan za zdravu jesen

Nina, mama troje dece, ima plan za zdravu jesen: »Naš plan za zdravu jesen i zimu su zdrava i uravnotežena ishrana, koja obuhvata mnogo voća i povrća, pijenje obične vode, limunade, soka od pomorandže i povremeno biljnih čajeva i domaći med, zatim probiotici WAYA Biotic i higijena (najvažnija u sprečavanju širenja virusa!). Ništa nije drugačije, kao i obično svake godine, ali ipak treba napomenuti da ne smemo zaboraviti da neke stvari možemo sprečiti i sebi olakšati i sad je pravo vreme da razmišljamo o njima jer smo još uvek zdravi i puni letnje energije.«

Jednu mamu je prošlogodišnje loše iskustvo prilično izučilo: »Dobar deo ovog leta proveli smo na moru i zaista se nadam da nas u jesenjoj i zimskoj sezoni virusi i bakterije neće toliko napadati kao prošle godine. Probiotici WAYA Biotic pratiće nas na svakom koraku. Pored toga pobrinućemo se za više kretanja na svežem vazduhu i za podršku zdravom, neprerađenom hranom sa što manje šećera.« 

Zašto baš probiotici WAYA Biotic?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji, ako se uzimaju u dovoljnoj količini, povoljno deluju na crevnu mikrofloru i tako ublažavaju probavne tegobe, odnosno suzbijaju širenje infekcije. Jedna od svetski najistraženijih probiotičkih kultura kod gastrointestinalnih tegoba je Lactobacillus rhamnosus GG, koja je na raspolaganju u obliku kapi i kapsulaWAYA Biotic. Probiotike uzimajte sve vreme proliva i nekoliko dana posle njega.

Izvor:

  1. Bernstein DI: Pediatr Infect Dis J. 2009 Mar;28(3 Suppl):S50-3. Guarino et al: 2014. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59:132–152.
back to top