Recite zbogom gastrointestinalnim tegobama na godišnjem odmoru!

Nina Fridrih, mag. farm.
Punjenje baterija, odmaranje, otkrivanje novih krajeva i isprobavanje novih stvari... Sve je to letnji odmor, strpljivo čekani beg od svakodnevne rutine. Međutim, pored prtljaga na put nosimo i do 10 milijardi mikroorganizama koji se nalaze u našim crevima i štite crevnu floru, koja je prva odbrambena linija protiv različitih bakterija i virusa. Mnogo puta nam putovanje poremeti rutinu koju imamo kod kuće i često se javljaju proliv ili zatvor.
Tegobe s varenjem tokom godišnjeg odmora su češće. Izbegnite ih!

Kako se pobrinuti za zdravo varenje na godišnjem odmoru?

1. Hidratacija – pijte dovoljno vode tokom čitavog dana

Čovek ima prosečno 2,6 miliona znojnih žlezdi. Ove žlezde se aktiviraju kada mozak odredi da telu treba hlađenje. Znoj se izlučuje iz naše kože i gubimo vodu i elektrolite (»soli«, npr. natrijum hlorid, kalijum,..).

Dugotrajna izloženost toploti, niska stopa vlažnosti u kabinama aviona, prekomerna konzumacija alkohola i trovanje hranom – sve to može da izazove dehidrataciju. U mestima gde ne možemo da verujemo u besprekornost vode za piće, moramo da pijemo flaširanu vodu. Ako vodu za piće stavite da prokuva, neka vri bar jedan minut. 

2. Poštujte pravilo: »Skuvaj, ispeci, oljušti ili ostavi!«

Rizik od proliva na putovanju će se znatno smanjiti konzumacijom sveže pripremljene, dobro termički obrađene hrane, kao i oljuštenog voća i povrća.

3. Higijena ruku

Izuzetno je važno često pranje ruku sapunom. Kada čista voda nije dostupna, upotrebite dezinfekciona sredstva ili maramice.

4. Kretanje

Naravno da na godišnjem odmoru moramo da odvojimo vreme za sebe i za odmaranje, ali našem telu je ipak potrebno i kretanje. Uz malo snalažljivosti možete na zabavan način da učinite organizmu veliku uslugu:

  • razgledajte novo mesto pešice ili na biciklu, probudite svoje telo i um jogom na plaži uz zvuk talasa i pevanje ptica i rekreirajte se u vodi. Pored zdravog vežbanja za jačanje mišića, plivanje ima mnogo povoljnih efekata za mozak jer se usled posebnih pokreta i tehnike disanja telo umiruje.

5. Zatvor?

Promena svakodnevnih aktivnosti i ishrane poremetiće ravnotežu u telu i neće biti ništa neobično ako se na godišnjem odmoru pojavi zatvor. Moramo da se pobrinemo za dovoljan unos tečnosti u organizam, a preporučuje se i voda sa dodatim magnezijumom, koji deluje blago laksativno.

6. Proliv?

Najvažnije je nadoknađivanje izgubljene tečnosti da se spreči dehidratacija. Zbog toga je dobro u putnoj apoteci imati oralnu rehidracionu so. A i sami možete da pripremite tečnost za rehidrataciju tako da u litar flaširane ili prokuvane vode umešate četiri kašičice šećera, polovinu kašičice soli i sok jedne pomorandže.

Za regulisano varenje na godišnjem odmoru pobrinuće se probiotici.

7. Uzimanje mlečnokiselinskih bakterija.

To su živi mikroorganizmi koji pozitivno deluju na creva i ublažavaju smetnje sa varenjem (nadimanje, proliv, zatvor...). Uzimanje mlečnokiselinskih bakterija preporučuje se već pre odlaska na putovanje (najmanje jednu nedelju ranije) da se uspostavi ravnoteža u crevnoj mikroflori. Najistraženija mlečnokiselinska bakterija je Lactobacillus rhamnosus GG koju sadrže proizvodi WAYA Biotoic.

back to top