Problemi gorušice i ishrana

Gorušica je neprijatan osećaj praćen kiselim ukusom u ustima, otežanim gutanjem, bolovima i osećajem žarenja u grudima koji se može širiti prema grlu i usnoj šupljini. Gorušica i druge tegobe povezane sa refluksom nastaju kada se sadržaj želuca, uključujući kiselinu, vraća u jednjak i penje se naviše pri čemu može doći do iritacije i oštećenja sluznice. Ako često osećate gorušicu, možda ste primetili da određene vrste hrane mogu dodatno pogoršati simptome.
[Translate to Srpski:] Občutite zgago? Izogibajte se tem živilom

U ovom članku upoznaćemo vas sa namirnicama koje najčešće uzrokuju probleme povezane sa refluksom i sa postupcima koji će ublažiti vaše tegobe.

Devet najčešćih namirnica koje izazivaju gorušicu

1. Masna hrana

Hrana bogata mastima, posebno pržena jela i pica, može izazvati gorušicu. Masna hrana usporava varenje i duže se zadržava u želucu, što podstiče pojačano lučenje želudačne kiseline i može iritirati gastrointestinalni trakt.

2. Nana

Paprena metvica ili nana često se preporučuje za ublažavanje probavnih tegoba, ali neka istraživanja su pokazala da može uzrokovati i gorušicu. Naime, nana može oslabiti funkciju donjeg ezofagealnog sfinktera – mišića koji razdvaja želudac od jednjaka – što omogućava vraćanje kiseline i pojavu neprijatnih simptoma.

3. Sokovi od citrusa

Ljudi često imaju gorušicu nakon konzumiranja soka od pomorandže ili grejpa. Zašto sokovi od citrusa izazivaju gorušicu, nije poznato, ali ipak ih je bolje izbegavati ako nakon njih osetite žarenje ili bolove.

4. Čokolada

Čokolada je još jedan čest uzročnik gorušice. Sastojci u čokoladi, kao što su kakao i kofein, mogu doprineti opuštanju donjeg ezofagealnog sfinktera – mišića koji sprečava vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak. Kada sfinkter oslabi, sluznica jednjaka postaje izloženija dejstvu želudačne kiseline, što može pojačati osećaj gorušice.

5. Začinjena hrana

Poznato je da začinjena hrana izaziva gorušicu i nadražuje upaljeni jednjak, što pogoršava simptome refluksa.

6. Luk

Luk, naročito sirov, čest je okidač gorušice. Kao i druga hrana na ovom spisku luk takođe uzrokuje simptome gorušice kod mnogih ljudi sa refluksom.

7. Alkohol

Umerena do preterana konzumacija alkoholnih pića može pogoršati simptome refluksa, uključujući gorušicu. Alkohol opušta donji ezofagealni sfinkter – mišić koji sprečava vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak, čime omogućava želudačnoj kiselini da uđe u jednjak i izazove gorušicu. Neka ispitivanja takođe navode da je konzumacija alkohola jedan od glavnih faktora rizika za refluks. Smatra se da ljudi koji piju alkoholna pića više od pet puta nedeljno imaju dvostruko veću verovatnoću da će razviti refluks od osoba koje ga ne piju ili ga retko piju.

8. Kafa i kofeinska pića

Neki ljudi mogu osetiti gorušicu kada popiju kafu i druga pića sa kofeinom. Pokazalo se da kofein u kafi opušta donji sfinkter jednjaka, koji sprečava vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak, što može povećati rizik od refluksa kiseline i gorušice. Kafa takođe podstiče izlučivanje želudačne kiseline, što može pogoršati simptome.

9. Slatka i gazirana pića

Mnogima se gorušica javlja nakon slatkih ili gaziranih pića. Ispitivanja pokazuju da ta pića mogu opustiti donji sfinkter jednjaka i povećati kiselost želudačne kiseline – dva faktora rizika za gorušicu. Konzumacija slatkih i gaziranih pića često je glavni faktor u nastanku noćne gorušice.

Gorušica i druge tegobe povezane sa refluksom nastaju jer sadržaj želuca, uključujući kiselinu, vraća u jednjak, penje se naviše pri čemu može doći do iritacije i oštećenja sluznice.

Saveti za ublažavanje tegoba uzrokovanih gorušicom

Prvi korak pri ublažavanju problema sa gorušicom je izbacivanje namirnica iz ishrane zbog kojih vam se gorušica pojavljuje ili pogoršava. Ali postoji mnogo drugih načina da ukrotite gorušicu:

  • Održavajte zdravu telesnu težinu. Gojaznost je povezana sa refluksom. Gubitak težine i održavanje zdrave telesne težine može smanjiti simptome refluksa kao što je gorušica.
  • Pokušajte jesti što manje ugljenih hidrata. Neka ispitivanja ukazuju na to da ishrana sa niskim udelom ugljenih hidrata može pomoći u smanjenju simptoma refluksa.
  • Izbegavajte ležanje nakon obroka. Zdravstveni radnici preporučuju da osobe sa refluksom jedu najmanje tri sata pre spavanja. Ležanje ubrzo posle jela može pogoršati simptome refluksa kao što je gorušica.
  • Pokušajte jesti mediteransku hranu. Mediteranska ishrana bogata vlaknima poput pasulja i povrća i zdravim mastima kao što su maslinovo ulje i riba može pomoći u smanjenju simptoma refluksa.
  • Povećajte fizičku aktivnost. Ispitivanja su dokazala da samo 30 minuta vežbanja dnevno pomaže u smanjenju mogućnosti za nastanak refluksa.
  • Podignite uzglavlje u krevetu. Podizanje gornjeg dela tela u krevetu može pomoći u smanjenju simptoma refluksa i poboljšanju obrazaca spavanja.

Ublažavanje simptoma gorušice uz WAYA® StopReflux

WAYA StopReflux, počinje da deluje već za tri minuta. Pažljivo odabrani sastojci proizvoda WAYA StopReflux čine jedinstven sastav koji omogućuje delovanje 3 u 1:

  • mehanički sprečava refluks – za manje od 3 minuta štiti i obnavlja sluznicu
  • ublažava gorušicu

WAYAStop Reflux je medicinsko sredstvo u vrećicama sa oralnom suspenzijom koja je spremna za trenutnu primenu.

back to top