Deca i vitamin D

Nadja Ott, mr ph.
Većina zdrave odojčadi dobija sve potrebne hranljive sastojke sa majčinim mlekom ili mlečnom formulom. U ispitivanjima udruženja pedijatara utvrđeno je da je rizik od nedostatka vitamina D kod odojčadi i dece povećan, a najproblematičniji je za decu do 3. godine života.
Deca i vitamin D

Vitamin D3 ili »sunčani vitamin« prirodno nastaje u koži pod uticajem UVB-zraka (sunce pomaže u pretvaranju vitamina D u oblik koji je aktivan i može učestvovati u apsorpciji kalcijuma). Međutim, odojčad često ne provodi mnogo vremena na suncu jer je zimi prehladno, a leti prevruće. Drugi razlog nedostatka vitamina je premali unos ishranom.

Vitamin D je rastvorljiv u mastima. Od rođenja pa nadalje jako je važan vitamin u telu. Potreban je za normalan rast i razvoj kostiju a doprinosi i radu imunog sistema.

Najvažnija funkcija vitamina D je održavanje pravilne koncentracije kalcijuma i fosfora u krvi. Time se povećava njihova apsorpcija u crevima, obezbeđuje mineralizacija kostiju te rast i razvoj koštanog tkiva.

Nedostatak vitamina D

Nedostatak vitamina D kod odojčadi i male dece može takođe izazvati rahitis. To je bolest kostiju za koju je karakteristično omekšavanje koštanog tkiva. Kosti postaju mnogo osetljivije, često i lako se savijaju i lome.

Drugi simptomi bolesti su smanjena snaga mišića i smanjeni mišićni tonus. Zbog nedostatka vitamina D deca mogu biti umorna, što može biti posledica oslabljenog imunog sistema i povećane osetljivosti na infekcije.

Za zdrav rast i razvoj kostiju odojčadi, od kraja prve nedelje života do navršene 1. godine preporučuje se dnevno dodavanje 400 I. J. (10 μg) vitamina D3 u ishranu. Doza vitamina D jednaka je za dojenu odojčad i odojčad hranjenu adaptiranim mlekom.

Roditelji se mogu pobrinuti da dete dobije što više vitamina D. Provedite mnogo vremena na otvorenom i iskoristite blage sunčeve zrake u ranim prolećnim danima!

Odberite provereni kvalitet

back to top