Zašto je važno uzimanje probiotika u trudnoći?

Beti Kutnar, dipl. ing. preh. tehn., Sara Strasner, mr pharm.
Tokom trudnoće i dojenja vrlo je važna raznovrsna ishrana bogata mikroelementima kao što su vitamini i minerali i korisne mlečnokiselinske bakterije (probiotici), za koje se pokazalo da imaju blagotvoran uticaj na ravnotežu crevne mikroflore.

Trudnoća je jedno od najlepših i najčarobnijih perioda u životu. Radujemo se novom životu i novim iskustvima, a u isto vreme nam je na prvom mestu briga o svom zdravlju i zdravlju svoje bebe.

Zbog toga se žene tokom trudnoće i dojenja često pitaju kako sprečiti ili bar ublažiti tegobe koje se javljaju u tom periodu. Mučnine i zatvor su česti saputnici mnogim trudnicama. Kasnije, kada nam se pridruži beba, susrećemo se sa kolikama i drugim gastrointestinalnim tegobama kod deteta, a postoji i velika mogućnost alergija. Šta možemo učiniti kako bismo sprečili ili ublažili te tegobe?

Tokom trudnoće i dojenja vrlo je važna raznovrsna ishrana bogata mikroelementima kao što su vitamini i minerali i korisne mlečnokiselinske bakterije (probiotici), za koje se pokazalo da imaju blagotvoran uticaj na ravnotežu crevne mikroflore. Njen sastav je individualan, ali u stručnoj literaturi se navode određeni sojevi mlečnokiselinskih bakterija koji povoljno utiču na rad creva.1

Poslednja otkrića pokazuju da crevna mikroflora (koja se sastoji od preko 1000 vrsta različitih bakterija, kvasaca i arheja) ima važnu ulogu u održavanju zdravlja. Uzimanjem određenih bakterija takođe možemo uticati na mikrofloru u crevima. Naime, unos probiotika, odnosno korisnih mlečnokiselinskih bakterija tokom trudnoće i kod beba povezan je sa zaštitnom ulogom protiv preeklampsije, gestacijskog dijabetesa, vaginalnih infekcija, alergijskih bolesti i sa blagotvornim uticajem na dobijanje telesne težine majke i novorođenčeta.2 Primena probiotika pomaže i kod uspostavljanja ravnoteže crevne mikroflore, a time i kod ublažavanja različitih gastrointestinalnih tegoba.

Primena probiotika pomaže i kod uspostavljanja ravnoteže crevne mikroflore, a time i kod ublažavanja različitih gastrointestinalnih tegoba.

Dijabetes kod trudnica i vaginalne infekcije

Ispitivanja su pokazala da upotreba probiotika tokom trudnoće može da poboljša metabolizam glukoze i tako smanji učestalost trudničkog (gestacijskog) dijabetesa i preeklampsije.5 Gestacijski dijabetes može da znači povećani rizik od razvoja dijabetesa (naročito tipa 2) čak i nakon trudnoće, a deca trudnica sa gestacijskim dijabetesom su sklonija gojaznosti i dijabetesu kasnije u životu, tokom kasnog puberteta i rane odrasle dobi.6

Probiotici takođe pokazuju povoljan efekat u održavanju regulisane vaginalne mikroflore. Njihova upotreba može smanjiti učestalost vaginalnih infekcija.5

Alergije kod dece

Svetska organizacija za alergije (World Allergy Organisation – WAO) preporučuje uzimanje probiotika trudnicama koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu. Deca sa povećanim rizikom su ona kod kojih najmanje jedan roditelj odnosno brat ili sestra ima ili je imao alergijski rinitis, astmu, ekcem ili alergiju na hranu.7

Ispitivanja korisne bakterije Lactobacillus rhamnosus GG pokazala su dobre rezultate u prevenciji pojave alergija. Ako su majke uzimale korisne bakterije Lactobacillus rhamnosus GG tokom trudnoće, a deca posle rođenja, bile su efikasne u prevenciji rane atopijske bolesti kod dece sa povećanim rizikom od alergija.8

Ako su majke uzimale korisne bakterije Lactobacillus rhamnosus GG tokom trudnoće, a deca posle rođenja, bile su efikasne u prevenciji rane atopijske bolesti kod dece sa povećanim rizikom od alergija.

Gastrointestinalne tegobe u trudnoći i kod odojčeta

Gastrointestinalne tegobe su česta neprijatnost koja nam se događa tokom trudnoće. Korisna bakterija Lactobacillus rhamnosus GG reguliše našu crevnu mikrofloru i zbog toga se preporučuje njena primena.

Međutim, posle trudnoće susrećemo se i sa gastrointestinalnim tegobama kod beba. Česte su kolike, koje prepoznajemo po neutešnom plaču beba, stezanju šaka i grčenju kolena. Čak i u ovim situacijama može da nam pomogne korisna bakterija Lactobacillus rhamnosus GG. Naime, ona dokazano smanjuje plač kod dece sa kolikama za 60%.9 Proizvod sa probiotikom Lactobacillus rhamnosus GG u našoj kućnoj apoteci takođe će nam pomoći u slučajevima dijareja (kod bebe ili majke) i drugih gastrointestinalnih tegoba.

Bezbednost upotrebe probiotika u trudnoći

Brojna sprovedena ispitivanja ukazuju na to da je upotreba probiotika tokom trudnoće bezbedna. Ne postoje bezbednosna upozorenja za primenu dokazano efikasnih probiotika tokom trudnoće i dojenja, a nema ni podataka o mogućim neželjenim dejstvima kod trudnica i dojilja.3, 4

Važno je samo odabrati kvalitetno proizvedene, proverene i dokazano efikasne probiotike. Lactobacillus rhamnosus GG je jedna od najispitivanijih bakterija sa dokazanom efikasnošću u brojnim indikacijama (sadrže je proizvodi WAYA Biotic).

Uživajte što više tokom trudnoće, opustite se i stavite sebe i svoju bebu na prvo mesto. Brinite za sebe uz probiotike.

Nemojte zaboraviti ni dodatke ishrani za trudnice. Potreba za nutrijentima se naime povećava u trudnoći za 50–100 procenata. Uz samo 1 Novalac prenatalnu kapsulu na dan zadovoljićete potrebe za svim ključnim hranljivim materijama su koje su vam potrebne za zdrav razvoj bebe.

Izvori i literatura:

  1. Guarner et al. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines: probiotic and prebiotics. February 2017.
  2. Gomez Arango et al. Probiotics and pregnancy. Curr Diab Rep. 2015 Jan;15(1):567.
  3. Luoto et al. Impact of maternal probiotic-supplemented dietary counselling on pregnancy outcome and prenatal and postnatal growth: a double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr. 2010 Jun;103(12):1792-9.
  4. Elias et al. Are probiotics safe for use during pregnancy and lactation? Can Fam Physician. 2011 Mar; 57(3): 299–301.
back to top