Leto je najlepše godišnje doba – i za bakterije

Nadja Ott, mr ph.
I vaša beba uskoro će isprobati prvi sladoled, a pri tome će sigurno nastati fotografije sa umrljanim licem i suzama kad joj uzmete kornet iz ruku jer joj još niste spremni dati celu kuglu sladoleda.

Pažljivo ćete izvući kebab iz njene ruke da ne izgori dok ga drobi u ruke i usta. Noge će prvi put zakopati u pesak i naravno obavezno ih gurati u usta.

I ne zaboravimo da će beba ponovo dobijati poljupce od rođaka dok joj se budu divili kako je porasla, ali i od bakinih komšija pred kojima će se baka hvaliti. Verovatno ćete leti koji dan nameniti za porodično kupanje u bazenu, a tamo će na vašim usnama najčešća rečenica biti da ne pije bazensku vodu.

Visoke temperature leti omogućavaju brže razmnožavanje mikroorganizama, koji nas sa svih strana okružuju, a nalaze se i u nama. Neki su čak dobri, poželjni, npr. probiotici – dobre bakterije.

Nažalost, mnogo mikroorganizama je štetno pa se u gore nabrojanim stvarima veselo razmnožavaju i bakterije koje uzrokuju proliv. Kod male dece skoro sve ide iz ruku u usta… i dalje u gastrointestinalni sistem. Zato su u toplim mesecima prolivi češći.

Kod dece mlađe od godinu dana, razvoj proliva mnogo je teži nego kod odraslih. Naravno da svom detetu nećete zabraniti sve nabrojano, ali vam preporučujemo veći oprez.

Pravila kojih bi se trebalo pridržavati da bi se smanjila mogućnost pojave infektivnog proliva kod deteta:

  • Često i temeljno pranje ruku. (Kao što smo rekli, mala deca sve guraju rukom u usta.)
  • Temeljno pranje namirnica koje se ne kuvaju. (Leti je na raspolaganju mnogo više voća, a mnoge vrste voća dete će isprobati prvi put. Neka mu ne ostanu u lošoj uspomeni.)
  • Temeljna termička obrada namirnica koje se kuvaju ili peku.
  • Pijenje čiste vode. (Svakako treba više puta ponoviti rečenicu da nikako ne pije vodu u bazenu.)

Izberite preverjeno kakovost

back to top