6 koraka do zdravog varenja

Slavka Brajović Hajdenkumer
Pošto je zdravo varenje pravo olakšanje, u nastavku ćemo u šest koraka proći kroz jednostavne mere koje nas mogu poštedeti od mnogih gastrointestinalnih problema.
Rešite se gastrointestinalnih tegoba poput dijareje, gasova, bolova u stomaku.

Svako od nas se već našao u neprilici koju doživimo zbog ispuštanja glasnih vetrova, o neprijatnosti proliva, bolnog zatvora ili stalnog pritiska na veliku nuždu koju na kraju ne možemo da obavimo da i ne govorimo.

Takve gastrointestinalne teškoće su najčešće posledica ishrane siromašne vlaknima, nedovoljnog unosa tečnosti, sedećeg načina života, stresa, zadržavanja velike nužde, poremećene ravnoteže crevne mikroflore ali i nekih bolesti.

Znajući da se čak 70% ćelija imunog sistema nalazi u crevima, nismo daleko od zaključka da je zdravo varenje neophodno za dobar odgovor imunog sistema, a posledično i za zdravlje čitavog organizma. Ohrabruje nas vest da za regulisano varenje i dobro zdravlje možemo sami da uradimo svašta, čime ćemo izbeći mnoge neprijatnosti. Pogledajmo kako:

1. DA tečnosti

Da bi sadržaj creva bio mekši i vlažniji, unos odgovarajuće količine tečnosti je izuzetno važna. Zbog toga organizam moramo da snabdemo sa bar dva litra tečnosti dnevno, a najviše se preporučuju voda i nezaslađeni čaj koje ne smemo da konzumiramo zajedno sa jelom jer tečnost tokom jela usporava varenje. I još ovo: budući da žeđ često ne prepoznajemo i mešamo je sa glađu, mudro je uz sebe uvek imati bocu sa svežom vodom.

2. DA voću i povrću

»Šta posejemo, to i žanjemo«, kaže narodna poslovica. A ona je itekako tačna kad je reč o zdravom varenju. Što više vlakana od svežeg voća i povrća, posebno kajsija, smokava, jabuka, krušaka, svežeg i kiselog kupusa, kelja, zelenog lisnatog povrća, semenki i žitarica unesemo u telo, više ćemo aktivirati varenje.

Ako jedemo umereno i polako, dobro žvaćemo hranu, za jelo odvojimo potrebno vreme, a uz to i uživamo u jelu, varenje koje započinje već u ustima ćemo bitno ubrzati.

3. DA redovnom kretanju

Sedeći način života, neredovna i nezdrava ishrana uzrokuju brojne zdravstvene probleme, uključujući i loše varenje. A redovno i umereno kretanje podstiče peristaltiku, ubrzava varenje i potrošnju kalorija i podstiče dobro zdravlje i životnu radost. Dakle, krećimo se!

4. DA vlastitom osećaju

Oslonite se na sopstveni osećaj. Šta nam prija, a šta ne, koje namirnice i kako pripremljena jela nam stvaraju težak osećaj u stomaku, uzrokuju vetrove ili nas teraju na toalet? To je veoma jednostavno – sve šta ne deluje dobro na naše varenje nije dobro ni za nas.

5. DA proizvodima sa mlečnokiselinskim bakterijama

Mlečnokiselinske bakterije stvaraju zdravu ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crevnoj mikroflori, što jača imuni sistem i crevnu sluzokožu, ubrzava razgradnju hrane i apsorpciju hranljivih materija. Te bakterije istovremeno onemogućuju rast štetnim bakterijama i time sprečavaju probavne smetnje.

Zato su proizvodi sa mlečnokiselinskim bakterijama preporučljivi sadržaj kućne i putne apoteke jer na putovanjima prilikom izmenjene, a ponekad i sporne ishrane i vode za piće još češće nastupaju poremećaji ravnoteže crevne mikroflore. Stručnjaci preporučuju njihovu upotrebu tokom lečenja antibioticima koji takođe negativno utiču na ravnotežu crevne mikroflore.

6. NE zadržavanju stolice

»Zov prirode« traži trenutno dejstvo jer je zadržavanje stolice i odlaganje velike nužde uzrok neprijatnog zatvora i neaktivnosti creva. Zbog toga se zovu prirode moramo odazvati što pre nakon njegove „najave“.

 

back to top