Grčevi u stomaku kod odojčadi: kako ih prepoznati i zašto se javljaju?

Grčevi u stomaku ili kolike mogu se javiti kod čak petine odojčadi. Šta su kolike, kako ih prepoznati i zašto se javljaju, možete saznati u ovom članku.
Šta su grčevi u stomaku ili kolike?

Neutešni plač, razdražljivost i izražavanje bola na malom licu mogu biti svakodnevni način komunikacije deteta sa roditeljima da nešto nije u redu. Međutim, ako ovakvo stanje potraje duže vremena bez poboljšanja, bebe mogu ukazivati na pojavu grčeva u stomaku ili kolika.

Šta su grčevi u stomaku ili kolike? 

Ni struka danas nije jednoglasna oko tačne definicije kolika, a u literaturi se najčešće koristi Wesselovo „pravilo trojke“:

Kolike su vrhunac razdražljivosti, nervoze ili plača kod novorođenčadi, a traju više od 3 sata dnevno, javljaju se najmanje 3 dana nedeljno i traju najmanje 3 nedelje.*

Posljednjih godina je krajnji deo definicije izbačen i kolike su definisane kao 3 ili više sati plakanja dnevno, najmanje 3 uzastopna dana.

Kada čujete da odojče pati i plače od bolova nekoliko dana, odmah možete pomisliti da je pojava opasna. Ali na sreću grčevi nisu opasni za većinu odojčadi. Međutim, njihovi znaci mogu ukazivati i na druge probleme, pa preporučujemo posetu pedijatru. 

Kolike su vrhunac razdražljivosti, nervoze ili plača kod novorođenčadi, a traju više od 3 sata dnevno, javljaju se najmanje 3 dana nedeljno i traju najmanje 3 nedelje.*

Kako prepoznati grčeve u stomaku kod odojčadi?

Verovatno se sada pitate – ali kako da razlikujem „normalan“ plač od plača usled grčeva? Odojče će vam to pokazati dodatnim znakovima koje je lako prepoznati:

 1. Možete primetiti da odojče plače jače i intenzivnije, na višoj frekvenciji, a zbog plača teže zaspi ili se smiri.

 2. Odojče se zacrveni u licu i ima belu traku oko usta. 

 3. Kolike mogu izazvati zatvor, pa odojče ima napet stomačić, često pušta vetrove, ali ne može da ima stolicu. 

 4. Odojče se nosi sa bolom tako da stiska pesnice i pomiče nožice iz ispruženih u zgrčene da ublaži grčeve. Noge su mu takođe hladne na dodir.

 5. Iako će odojče poželeti dojku ili flašicu, brzo će je odbiti.

Zbog svih tegoba koje nastaju usled grčeva – plač, nedostatak sna, zatvor i gasovi – ne pati samo odojče, već cela porodica. Kako biste što pre ublažili bol svoje male bebe i vratili radost u svoj dom, dobro je pre svega znati razloge zbog kojih se pojavljuju grčevi kod odojčadi.

Zašto odojčad dobijaju grčeve?

Nažalost, tačan razlog za pojavu stomačnih grčeva ili kolika još uvek nije poznat jer na njih utiče više različitih faktora. U nastavku možete pronaći neke od najčešćih uzroka kolika: 

 • GREŠKE TOKOM HRANENJA: kolike se mogu javiti kod odojčadi koji se doje ili su hranjeni mlečnom formulom. Ako je odojče jako gladno hrane i guta mnogo vazduha dok jede, to može izazvati nadimanje i grčeve. 
 • PREVIŠE HRANE: prekomerno hranjenje odojčeta može biti uzrok gastrointestinalnih problema, prekomerne telesne težine i grčeva.
 • ALERGIJE: dojene bebe takođe mogu kroz majčino mleko jesti hranu koju mama voli. Tako mogu dobiti alergijske reakcije na određeni sastojak, najčešće na jaja ili kravlje mleko, i gastrointestinalne probleme.
 • INTOLERANCIJA: tokom odrastanja može biti prisutna privremena ili dugotrajna intolerancija na laktozu zbog nedostatka enzima laktaze, što uzrokuje gastrointestinalne probleme i grčeve.
 • NERAZVIJEN GASTROINTESTINALNI SISTEM: nedostatak laktaze takođe može biti uzrok nesvarene laktoze u bebinom nerazvijenom gastrointestinalnom sistemu. Nesvarena laktoza fermentira u tankom crevu i proizvodi gasove, što izaziva nadimanje i vetrove te posledično grčeve i bolove. 
 • OKRUŽENJE ODRASTANJA: ako odojče raste u stresnoj okolini, izloženo je dimu cigareta ili njegova majka ima postporođajnu depresiju, sklonije je grčevima u stomaku.

 

Sada znate kako prepoznati kolike i šta ih najčešće uzrokuje. Potreban vam je i savet kako da pomognete svom detetu u ovom periodu. Ovde pronađite naše savete za ublažavanje grčeva.


* Wessel et al. Paroxysmal fussing in infancy, sometimes called colic. Pediatrics. 1954 Nov; 14(5): 421-35.

back to top