Nadutost

Napetost u stomaku, gasovi, blagi bol i podrigivanje su simptomi nadutosti. Njima vam telo govori da je puno gasova zbog nepravilnog načina života. Bilo da je nadutost kod vas povremen ili hroničan problem, dobro je znati uzroke i načine kako je sprečiti jer time možete izuzetno poboljšati svoje zdravlje.
Nadutost, dijareja

Šta je nadutost

Nadutost je jedna od najčešćih gastrointestinalnih tegoba, a može se pojaviti kod muškaraca i žena svih starosnih grupa. Najčešće ćete prvo primetiti blago nadut stomak, propraćen gasovima i bolovima. Takođe možete osetiti nelagodu i osećaj punog stomaka, a neki mogu osetiti grčeve. Razlog svih ovih neprijatnih pojava je zadržavanje gasova u gastrointestinalnom traktu, ali mogu ih uzrokovati i druge bolesti i poremećaji.

Nadutost se može pojaviti sama od sebe, a ponekad je prate i drugi problemi kao što su dijareja, sindrom iritabilnog creva ili funkcionalna dispepsija. 

Osećaj nadutosti se može menjati od izrazito jakog do slabog i to je jedna od najneprijatnijih pojava koja u velikoj meri utiče na život svake osobe. Uprkos učestalosti pojavljivanja nadutost još uvek nije u potpunosti istražena, a uzroci su kompleksni i raznovrsni.

Nadutost se može pojaviti sama od sebe, a ponekad je prate i drugi problemi kao što su dijareja, sindrom iritabilnog creva ili funkcionalna dispepsija. 

Uzroci nadutosti  – kako ih prepoznati

Najčešće se nadutost javlja odmah posle obroka ili malo kasnije. Ove dve vrste nadutosti ne treba mešati jer su njihovi uzroci potpuno različiti. Ako se odmah nakon jela osećate naduto, najverovatnije je reč o želudačnoj tegobi, ali ako se pojavi kasnije, reč je o crevnom poremećaju.

Povećano zadržavanje gasova u gastrointestinalnom sistemu je moguće iz nekoliko razloga:

  • povećan unos gasova gutanjem hrane ili konzumiranjem gaziranih pića
  • povećana proizvodnja gasova u gastrointestinalnom traktu usled bakterija u crevima
  • hormonalne promene kod žena pre i za vreme menstruacije
  • povećana telesna težina
  • uzimanje hrane na koju ste intolerantni ili alergični

Kako sprečiti nadutost

Uz neke promene u životu nadutost možete smanjiti ili čak sasvim sprečiti. Najvažnije od svega je slušati svoje telo i shvatiti šta mu odgovara, a šta ne. Pri tome vodite računa o ovome:

  • HRANA: Jedite polako i dobro žvaćite; smanjite veličinu obroka. Proverite da li ste netolerantni ili alergični na neke namirnice i izbegavajte hranu koja nadima. Takođe izbegavajte šećer i smanjite unos soli.
  • GUTANJE VAZDUHA: Pokušajte sporije da pijete i jedete, izbegavajte gazirana pića, nemojte upotrebljavati slamčice i smanjite stres u životu.
  • VEŽBANJE:Redovna fizička aktivnost poboljšava varenje i povećava oslobađanje gasova.
  • PROBIOTICI: Regulišu mikrofloru u gastrointestinalnom traktu i pospešuju varenje.

Odberite provereni kvalitet

back to top